Eyeliner zetten kan een behoorlijk tijdrovend klusje zijn. Van de dikte van het lijntje tot aan de lengte van je wing: ze zitten eigenlijk nooit gelijk. Permanente eyeliner kan je daarom een hoop tijd besparen in de ochtend. Er zijn echter wel een aantal dingen die je moet weten voordat je hieraan begint.
Permanente make-up
Permanente make-up wordt steeds populairder. En dat snappen wij wel, want kan je heel veel tijd schelen in de ochtend. Ook permanente eyeliner is daar een vorm van – al is het niet écht permanent. De procedure wordt enkel als permanent beschouwd, omdat het pigment dat wordt gebruikt om de lijn te zetten voor altijd in de huid kan blijven. Echter, de kleur zal na verloop van tijd vervagen, waardoor het lijntje steeds minder goed zichtbaar is. Het is dus eigenlijk meer een semi-permanente manier om tijd in de ochtend te besparen. Overweeg jij om dit te laten zetten? Dan moet je de volgende dingen weten.
Negative space liner is hot: dit is wat je wilt weten over de make-uptrend
De voordelen
Wat zijn eigenlijk de voordelen van permanente eyeliner? Behalve dat het tijd bespaart, laat het je ogen eruit springen zónder dat je hier extra producten voor hoeft te gebruiken. De behandeling kan daarnaast ook helpen om lichtgekleurde of ontbrekende wimpers aan te vullen."Er zijn veel redenen waarom iemand ervoor zou kunnen kiezen om permanente eyeliner te laten zetten", zegt ook Daly Beneche, eigenaar en master artist bij Arch Angels NYC, tegen InStyle. "Het bespaart je niet alleen elke ochtend tijd, je bespaart ook een hoop geld op eyelinerproducten."
De behandeling
Stel, je hebt besloten om permanente eyeliner te laten zetten. Hoe gaat de behandeling dan in zijn werk? Er worden hypoallergene minerale pigmenten aangebracht in de dermale laag van de huid, met behulp van een ultradunne naald, zo legt Beneche uit. Gemiddeld duurt het zetten zo'n 2,5 uur. "We beginnen met het verdoven van de huid en het tekenen van de vorm", legt hij uit. "Vervolgens gebruiken we een digitale machine om het pigment in de huid te pixeleren. We herhalen dit een paar keer om ervoor te zorgen dat het pigment blijft zitten." Het verschil tussen een eyelinertattoo en permanente eyeliner is dat de pigmenten minder diep in de huidlaag doordringen.
Hoe lang gaat het mee?
De naam doet vermoeden dat je eyeliner er nooit meer afgaat. Maar zoals we al zeiden: permanente eyeliner is niet zo permanent als de naam doet vermoeden. Gemiddeld heb je één tot drie jaar plezier van een lijntje. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de make-up zo lang mogelijk blijft zitten. Of beter gezegd: dingen die je niet moet doen. "Continu oogcrèmes, oliën en andere producten gebruiken, kan ervoor zorgen dat de inkt na verloop van tijd vervaagt", stelt dermatoloog Dr. Vergara. "Niet alleen verandert de kleur, maar naarmate de inkt op het huidoppervlak wordt geplaatst, neemt ook de precisie van de lijn af."
Hoe veilig is het?
Bij sommige salons kun je een huidtest doen voordat je permanente make-up laat zetten, maar dat is niet verplicht. Bij bepaalde huidallergieën of andere medische problemen is het wel goed om te testen of je huid tegen het materiaal kan voordat je een lijntje laat zetten.
Verder is permanente eyeliner over het algemeen veilig, steltDr. Goodman, oogarts bij Refocus Eye Health. Mits het wordt uitgevoerd door een ervaren arts, in een schone omgeving, waar gebruik wordt gemaakt van volledig steriele technieken. Dr. Goodman voegt echter toe dat er geen absolute garanties zijn tegen complicaties. "Het ernstigste risico is een infectie", zegt de oogarts. "Patogenen kunnen per ongeluk in het ooglid worden geplaatst en van daaruit kunnen ze de omliggende zachte weefsels infecteren." Andere risico's zijn allergische reacties, migratie van de aangebrachte pigmenten en overmatige of onregelmatige littekens.
Houdt er rekening mee dat je last kunt hebben van bijwerkingen. Onmiddellijke bijwerkingen kunnen zijn: zwelling, bloeding en blauwe plekken. "Je kunt ook last krijgen van verbranding, jeuk of ongemak rond de injectieplaats", vult Beneche aan. "Deze bijwerkingen zouden echter maar een paar dagen moeten duren."
Voorbereiding
Ben jij overtuigd? Als je permanente eyeliner daadwerkelijk overweegt, zijn er een aantal voorzorgsmaatregel die je kunt nemen om de behandeling te versoepelen. Zo stelt Beneche dat je beter niet kunt sporten op de dag van de behandeling. "Omdat de lichaamswarmte de poriën zal doen uitzetten", legt hij uit. Ook raadt hij aan om drie dagen voor de behandeling niet in de felle zon te zitten en zonnebrand te gebruiken. En slecht nieuws voor de koffieliefhebbers, want dat kun je beter even laten staan. "Cafeïne werkt als een bloedverdunner en kan ervoor zorgen dat je meer dan gemiddeld bloedt", zegt Beneche. Het is ook belangrijk om de avond voor de behandeling geen alcohol te drinken, omdat dit je pijngrens kan verlagen.
Bedankt voor je aanmelding! Let op: je ontvangt binnen 10 minuten een mail om jouw e-mailadres te bevestigen.
Uiteindelijk toch spijt van je beslissing? No worries. Je kunt permanente eyeliner ook weer laten verwijderen. Dat gaat op een redelijk pijnloze manier en laat geen littekens achter.
Bron: InStyle |Beeld: iStock
Beauty